IT-Coaching

Rent-a-CIO

IT stratégia

Enterprise Architecture

Működési folyamat optimalizálás

Technológia

Szoftvergazdálkodás

A szoftvergazdálkodás (vagy pontosabban a szoftvereszköz gazdálkodás) egy vállalat vagy szervezet által használt szoftverek teljes életciklusát lefedő menedzsmentjét jelenti, mely biztosítani képes úgy a jogszerű felhasználást, mint az átlátható és gazdaságos működést.

 

Miért időszerű ez a téma?

A szoftvergazdálkodás fontosságának felismerése nagyvállalati környezetben egyre inkább a cégvezetés előbbiekre vonatkozó igényén alapszik, azonban nem szabad elfelejtkezni a szoftvergyártók, valamint más érdekvédő szervezetek irányából egyre erőteljesebben felmerülő késztetésről sem.

Sok esetben a szoftvergazdálkodás témakörben előrelépni kívánó vállalatok beszereznek egy szoftvernyilvántartó alkalmazást, amely képes gyártóktól függetlenül kezelni a szoftver licenc nyilvántartás és felhasználás mérés feladatait.

Önmagában azonban a legtökéletesebb szoftvernyilvántartó program sem ér sokat, a projektszerű bevezetést követően a vállalat szoftvergazdálkodása nem fog látványosan javulni. Ehhez elengedhetetlen, hogy a megfelelő működési folyamat kialakításra, szabályozásra és legfőként betartásra kerüljön.

 

Egy jól kialakított szoftvergazdálkodási folyamat előnyei

Hatékony munkavégzés

A hatékony munkavégzés alapja a megfelelően üzemelő számítógépes munkakörnyezet. Ez a felhasználó szempontjából az átláthatóságot és a tudatosan használt szoftvereszközöket, míg az üzemeltető szempontjából a jól menedzselhető és egyszerűen üzemeltethető eszközparkot jelenti.

Költséghatékonyság

Egy szoftvernyilvántartás önmagában nem, de jól kialakított és egyértelműen szabályozott szoftvergazdálkodási folyamatokkal kiegészülve alkalmas arra, hogy a leginkább költségkímélő módon biztosítsa a vállalkozás számára a működéshez nélkülözhetetlen szoftvereket. Csak azok és csak olyan szoftvert használjanak, akiknek erre munkakörük miatt szükségük van, csak ott és csak olyan szoftverek legyenek telepítve, ahol ténylegesen szükség van rájuk.

Beszerzési döntések támogatása

Célszerűen kialakított folyamatok és naprakész nyilvántartás segítségével biztosítható, hogy valóban a szükséges szoftverek és igazolhatóan szükséges mennyiségben kerüljenek beszerzésre, és olyan licencelési formában, ami a vállalat számára a leginkább kifizetődő.

Ellenőrizhetőség

A vállalat vezetése a felelős a vállalaton belül történő, törvényeknek megfelelő szoftver használatáért. Számára lényeges tehát, hogy időről időre képet kapjon a szoftvernyilvántartás naprakészségéről, a szoftverhasználat jogszerűségéről, a szabályoknak való megfelelésről, és a folyamatok működőképességéről. E feladatokat egy jól kialakított szoftvergazdálkodási rendszer teljes körűen képes ellátni.

 

Cégünk örömmel vállalkozik az Ön vállalkozásánál is egy ilyen hatékony szoftvergazdálkodási környezet kialakítására, melynek során az alábbi tevékenységeket végezzük el:

  • Helyzetfelmérés
  • Szoftvergazdálkodási folyamatok kialakítása
  • Szabályozási javaslat elkészítése
  • Szoftvergazdálkodási rendszer bevezetése