IT-Coaching

Rent-a-CIO

IT stratégia

Enterprise Architecture

Működési folyamat optimalizálás

Technológia

Kiszolgáló virtualizáció

A kiszolgáló virtualizáció lényege, hogy az operációs rendszert elválasztja a kiszolgáló hardvertől, egy kiszolgálón több virtuális gépet lehet kialakítani, amelyek csak az előre definiált mennyiségű hardver erőforrást használhatják és egymástól független, különböző operációs rendszerek futhatnak rajtuk.

Egy virtualizált kiszolgáló infrastruktúrában a fizikai gépeken az ún. hypervisor szoftver fut, amely a virtuális gépek működését valósítja meg.

Intel környezetben legelterjedtebb hypervisor funkcionalitást nyújtó szoftverek a Microsoft Hyper-V és a VMWare ESXi.

 

Miért érdemes a kiszolgálókat virtualizálni ?

A virtualizációs technológia eredeti és elsődleges célja a kiszolgáló gépek erőforrás kihasználtságának növelése volt. Hagyományos, fizikai kiszolgálók alkalmazása esetén két tényező korlátozza a kihasználtság növelését:

  • a processzor kínálat alapszinten is olyan számítási kapacitást biztosít, amelyet az alkalmazások (szoftverek) jórészt nem képesek folyamatosan kihasználni. A kiszolgálókat maximális terhelésre kell mértezni, ami automatikusan erőforrás-pazarlással jár az alacsony kihasználtságú időszakokban,
  • a processzor kihasználtságot elméletileg lehetne növelni több alkalmazás egyetlen fizikai kiszolgálóra történő koncentrálásával, ennek azonban az operációs rendszerek és az alkalmazások memória kezelési problémái korlátot szabnak. Az újabb és újabb funkciókat megvalósító alkalmazások tipikusan újabb és újabb kiszolgáló gép beállításával jár, ami komoly kihívás elé állította a géptermi infrastruktúrát az egyre növekvő energia ellátási, hűtési, helyfoglalási követelményeivel.

A kiszolgáló virtualizáció segítségével azonban egy fizikai gépen több virtuális gép alakítható ki, amelyek továbbra is teljesen önálló, független környezetet biztosítanak az alkalmazásoknak, a processzor kihasználtságának növekedése mellett. Ennek eredményeképpen csökken a szükséges szerverek száma, az energiaigény, a hűtési igény, a helyigény, azaz a működési költség.

A  hypervisor szoftverek a kiszolgáló erőforrás kihasználtság növelésén túlmenően lehetővé teszik az informatikai szolgáltatási színvonal növelését is. Lehetőséget biztosítanak ugyanis virtuális gépek mozgatására különböző fizikai gépek között (ezáltal hibatűrést megvalósítva), illetve a virtuális gépekhez rendelt erőforrások igény szerinti dinamikus reallokációjára.

A virtualizációs technológia alapfeltétele, egy olyan tetszés szerinti kapacitású és szolgáltatás tartalmú infrastruktúra kialakításának, amelyek a felhő (cloud) alapú  szolgáltatásokatjellemzik.

 

Megéri-e a kiszolgáló virtualizációs technológiát alkalmazni?

Költség szempontból akár már néhány régóta használt kiszolgáló gép konszolidációja egy új szerverre rövid idő alatt megtérülő fejlesztés lehet.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a kiszolgáló virtualizáció megnöveli egy esetleges meghibásodás hatását, emiatt a virtualizációs fejlesztéssel egyidejűleg érdemes a megfelelő IT-folytonosságiintézkedéseket is kidolgozni.

Magasabb szintű virtualizációs szolgáltatások megvalósításának egyén infrastruktúrális előfeltételei is lehetnek (mint pl. központi tároló rendszer használata, redundáns hálózati infrastruktúra), amelyek nehezen tipizálható, ezért ilyen esetekben kérje tanácsunkat.

A G-DAS szakértői az Ön jelenlegi környezetének felmérése alapján vállalkoznak egy a virtualizáció megvalósíthatóságára vonatkozó műszaki és pénzügyi elemzés elkészítésére.