IT-Coaching

Rent-a-CIO

IT stratégia

Enterprise Architecture

Működési folyamat optimalizálás

Technológia

Downsizing

Downsizing-nak azt az eljárást nevezzük, amikor egy adott alkalmazás kisebb környezetbe kerül áthelyezésre, tehát mainframe platformról midrange-re, vagy midranfe-ről X64 platformra. Ilyenkor az alkalmazást futtató operációs rendszer és azt kiszolgáló hardver is megváltozik. Ennek eredményeképpen válhat olcsóbbá az alkalmazás üzemeltetése.

 

Elméleti háttér

A számítástechnikai megoldások hajnalán (a XX. század hatvanas hetvenes éveiben) néhány cég (IBM, Unisys, Wang) volt képes számítógépeket előállítani. Ezek egyedi tervezésű, speciális gépek voltak, amelyek csak az adott gyártó szoftvereit voltak képesek futtatni. Ezeket összefoglaló névenmainframe-nek, vagy egyszerűen „nagygép”-nek nevezzük. A nyolcvanas években két irányzat is megjelent a piacon, egyrészt a RISC alapú mikroprocesszorra épülő Unix operációs rendszert futtató midrange, vagy „középgép” alapú nyílt rendszerek (SUN Solaris, HP-UX, IBM AIX), valamint az Intel mikroprocesszorra épülő, nyílt architektúrája személyi számítógépek termékpalettája. Ez utóbbi a kilencvenes években behatolt a kiszolgálók piacára is, majd a XXI. század elején az X64 architektúra megjelenésével a mainframe és midrange rendszerekkel egy súlycsoportba került.

 

Mit jelent a downsizing ?

A vállalatok számára nem a felhasznált számítástechnikai platform (kiszolgáló és operációs rendszer), hanem az azon futtatott alkalmazás jelenti az értéket, amely segítségével tudják üzleti tevékenységüket nap mint nap elvégezni. Ezek az alkalmazások sok esetben meghatározzák a működésükhöz szükséges számítástechnikai platformot is, más alkalmazások különböző platformokon is működőképesek.

Downsizing-nak azt az eljárást nevezzük, amikor egy adott alkalmazás kisebb környezetbe kerül áthelyezésre, tehát mainframe platformról midrange-re, vagy midranfe-ről X64 platformra.

 

Miért érdemes az alkalmazást más platformra áthelyezni ?

A mainframe, midrange, X64 platformok működési költségében jelentős különbségek mutatkoznak rendre csökkenő tendenciával. Ez egyrészt fakad az alkalmazott hardver és szoftver eszközök karbantartási díjaiból, másrészt a járulékos költséget közötti különbségekből is. Illusztrációképpen elég arra gondolni, hogy mennyire egyszerű jól képzett szakértőt találni az egyes platformok üzemeltetéséhez...

Tapasztalataink szerint, amennyiben az üzleti alkalmazás képes X64 platformon is működni (pl. SAP), olyan esetekben az új platform beszerzési és a migrációs projekt lebonyolítási költségeit figyelembe véve is meglepően rövid megtérülési ciklussal lehet kalkulálni egy downsizing projekt kapcsán. Nem ennyire egyértelmű a helyzet, ha az alkalmazás direkt módon nem támogatja az X64 platformot. Ebben az esetben a downsizing végrahajtásához egyedi fejlesztésre van szükség, aminek költsége a megtérülési időt meghosszabbítja.

A G-DAS tanácsadói örömmel vállalkoznak az Ön mainframe, vagy midrange platformon futó alkalmazásának downsizing szempontból történő felmérésére és erre vonatkozó műszaki és pénzügyi megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére.

 

Nem megy a downsizing a minőség rovására ?

A downsizing projektek során az informatikai szolgáltatások minőségét két dimenzióban vizsgáljuk, mégpedig a teljesítmény (válaszidő, futási idő, kapacitás, felhasználó szám) és megbízhatóság (leállások száma, adatvesztés, maximális kiesési idő, rendelkezésre állás).

A hazai nagy és közepes vállalatok esetében a kilencvenes évektől tipikus döntés volt az üzleti kritikus alkalmazásokat nagygépes, gyakrabban középgépes platformokra telepíteni. Mára az X64 platform teljesítménye jóval meghaladja a néhány évvel ezelőtti középgépes platform teljesítményét. A továbbra is létező különbség olyan tartományba tolódott, ami a magyarországi léptékben nem releváns.

Az üzembiztonság tekintetében a szakemberek között gyakran fellángol hitvita az egyes platformok megbízhatósága körül. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy kellően fegyelmezett üzemeltetési rend mellett az X64 platform akár Linux, akár Windows server oprációs rendszerrel is a kellő megbízhatósággal működtethető.