IT-Coaching

Rent-a-CIO

IT stratégia

Enterprise Architecture

Működési folyamat optimalizálás

Technológia

Számítási felhő

A számítási felhő (azaz a Cloud computing) egy olyan informatikai szolgáltatást jelöl, melynek lényege az, hogy a felhasználónak már nincs tudomása arról, hogy fizikailag hol helyezkedik el az igényeit kielégítő számítási és tárolási kapacitás, azt „csupán” használja Internet-n keresztüli eléréssel. Ennek eredményeképpen az informatika nagy lépést tesz abba az irányba, hogy ugyanolyan közmű jellegű szolgáltatássá váljék, mint az elektromos energia, vagy a telefon.

 

A felhő szolgáltatások tipikusan 3 nagy csoportba sorolhatóak:

  • IaaS: lényegében virtuális kiszolgálót és hozzá kapcsolódó tárolási kapacitás a szolgáltatás tárgya (pl. Amazon, AT&T, Dropbox, ...)
  • PaaS: a virtuális kiszolgálón már operációs rendszer és valamilyen fejlesztő/futtató környezet és vagy adatbázis kiszolgáló működtetése is a szolgáltatás tartalmát képezi (pl. Azure, GigaSpaces, GridGain, ...)
  • SaaS: ebben az esetben egy üzleti alkalmazás a szolgáltatás tárgya, amelynek használata során, a felhasználó adott esetben azt sem kell, hogy tudja, hogy milyen kiszolgálón és milyen operációs rendszeren fut az igénybe vett szolgáltatás (pl. Prezi, Salesforce, Business ByDesign, ...)

Ilyen jellegű szolgáltatások már akkor is voltak a piacon, amikor a felhő fogalom még nem volt a köztudatban. Elég, ha csak a gmail.com, vagy hotmail.com elektronikus levelezési szolgáltatásokra, vagy a saleforce.com CRM szolgáltatásra gondolunk.

A felhő alapú informatikai megoldások azonban nem csupán a nagy szolgáltatók kiváltságait jelentik. Az ún. publikus felhő szolgáltatásokon kívül léteznek a privát (private cloud) szolgáltatások, amikor is egyes vállatok saját céljaikra építenek felhő alapú informatikai infrastruktúrát annak érdekében, hogy üzleti részlegeik, vagy leányvállalataik számára tudjanak rugalmasabb, igény alapú (on-demand) informatikai teljesítményt biztosítani. A publikus és privát rendszerek kombinációját nevezzük hibrid megoldásnak. Ennek olyankor van létjogosultsága, mikor pl. a vállalatnak szezonálisan szüksége van saját privát felhő kapacitásának kibővítésére és ezt egy publikus felhő szolgáltatás beszerzésével teszi meg.

A felhő alapú szolgáltatások műszaki alapját a kiszolgáló virtualizációs, az automatizálható, adaptív szabály alapú rendszermenedzsment megoldások és az önkiszolgáló WEB portál technológiák biztosítják.

A G-DAS tanácsadói örömmel állnak rendelkezésre felhő alapú informatikai megoldások bevezetéséhez kapcsolódó műszaki és pénzügyi megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében.